Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.190.217.134 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 23 » ALACSONYABB GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSSEL KELL SZÁMOLNI
6:24 PM
ALACSONYABB GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSSEL KELL SZÁMOLNI
A különösképpen az euróövezetben mind mélyebbé váló gazdasági válság nagymértékben kivetül a szerb gazdaságra is. Annak ellenére azonban, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Szerbia 2012-es előrevetített gazdasági növekedési rátáját három százalékosról másfélre csökkentette, az intézmény maga is úgy értékeli, hogy a belgrádi kormány rendelkezik a válsághullámok kivédésére alkalmas mechanizmusokkal, és meg tudja őrizni az ország makrogazdasági stabilitását. A gazdasági szakértők ezzel ellentétben arra figyelmeztetnek, hogy csakis a szilárd pénzügyi fegyelem betartásával és a közfogyasztás csökkentésével lehetséges kilábalni a válságból. Biljana Blanuša heti gazdasági beszámolója következik.

Az IMF azon elővetítése, miszerint Szerbia 2012-es gazdasági növekedése mindössze a bruttó hazai termék másfél százalékának szintjét éri csak el, arra figyelmeztet, hogy a gazdasági válság még jó ideig el fog tartani. A Valutaalap képviselői a növekedési ráta csökkentését azzal magyarázták, hogy a gazdasági növekedés lelassulása az euróövezetben kialakult válság következménye, ezért igen óvatosak a következő vére vonatkozó előrevetítések. Mivel az Európai Unió egyes tagállamaiban már egy ideje időszerű az adósválság problémája, ezért külön figyelmet szentelnek a közadósság kérdésének, amely a Nyugat-Balkán országainak többségében is megközelíti a felső határt. A Világbank képviselői valamivel derűlátóbbak Szerbia 2012-es gazdasági növekedésének értékelésekor, mivel bejelentéseik szerint az el fogja érni a bruttó hazai termék két százalékát, ám ők is külön felhívják a figyelmet az ország összadósságának nagyságára.
A nemzetközi pénzügyi intézmények megítélése szerint tehát a belgrádi kormány rendelkezik a világpiacon történő nagy változások előidézte gondok megoldásához szükséges eszközökkel. Itt mindenekelőtt a Valutaalappal kötött elővigyázatossági hitelszerződés által támogatott szilárd devizatartalékokra utalnak, hiszen a szerződés értelmében szükség esetén hazánk kb. egymilliárd eurót hívhat le. Szintén fontos tényező a bankszektor  fizetőképessége, ami nálunk, a  többi országgal ellentétben, nem szenvedett kárt a válság két évvel ezelőtti első hulláma során. A nemzetközi pénzintézmények azonban azt tanácsolják, hogy az ország folytassa a szerkezeti átalakítást, valamint, hogy szigorúan tartsa be a fiskális szabályokat.
A Nemzetközi Valutaalappal való megállapodással a szerb kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy teljesíti az államkassza hiánya, valamint a közadósság magasságával kapcsolatban vállalt kötelezettségeket. Dušan Nikezić pénzügyminisztériumi államtitkár szerint a 2012-es büdzsébe bele vannak építve a közszektorban tervezett béreknek, valamint a nyugdíjaknak a növelésére, továbbá a gazdasági ösztönzésre és a nagyberuházásokra szánt eszközök. Elmondta továbbá, hogy a következő évben több alapon is bevételnövekedés várható, a legnagyobb költségvetési megtakarítás pedig az árúbeszerzés és szolgáltatások költségein keresztül érhető el.  
A gazdasági szakértők is arra figyelmeztetnek, hogy a kormánynak szigorúan tartania kell magát a fiskális felelősség szabályaihoz, valamint csökkentenie kell a közfogyasztást. Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke, hangsúlyozta, hogy a hatalom nem költhet többet a költségvetésben előirányzottnál, mivel az veszélyetetné a Valutaalappal kötött szerződést, ez pedig igen kedvezőtlenül hatna a befektetőkre. Ezért, véleménye szerint, mindenképpen hozzá kell látni a közfogyasztás szektorának megreformálásához, valamint ugyanezt kell tenni az egészségügy, az oktatás, ám az államigazgatás és a közvállalatok területén is, annál is inkább, mivel ezt már évek óta ígérgetik.
Miroslav Prokopijević közgazdász szerint a költségvetési hiány növekedése a közadósság növekedéséhez, valamint ahhoz vezetne, hogy az meghaladná a felső határt, ami a törvény szerint nem lehet magasabb a bruttó hazai termék 45 százalékánál. Véleménye szerint ennek következményeként Szerbia  számára a nemzetközi piacon kedvezőtlenebbé válna a hitelfelvétel, a pénzpiacok kedvezőtlen állása pedig korlátozhatná az újabb kölcsönök felvételének lehetőségét is. Ezért az egyetlen megoldás a takarékosság, annak érdekében, hogy csökkenthető legyen a közfogyasztás szintje.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 268 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások