Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.227.102.225 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 18 » A pénz felét költötték csak el
12:26 PM
A pénz felét költötték csak el
A városi költségvetés az év első kilenc hónapjára vonatkozó jelentéséből kiderül, hogy az önkormányzat virtuális költségvetéssel gazdálkodik – emelték ki a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői felszólalásukban a képviselő-testület tegnapi ülésén, amelyen több mint ötven napirendi pontról döntöttek. Az ülés csaknem kilenc órán át tartott.

Mint arra Maglai Jenő a költségvetés kapcsán rámutatott, a korábbi években eddig az időszakig az egész évre tervezett összeg legalább 75 százalékát megvalósították, ennek ellenére az idén a tervezettnek csupán 59 százalékát sikerült.

Kern Sólya Mária, a VMSZ képviselője a jelentésből kiemelte a szociális biztosítást: a tervezett összeg csupán 27 százalékát költötték el, ugyanakkor a Városépítési Igazgatóság a tervezett 2 milliárd dinárból 437 millió dinárt valósított meg, holott a mezőgazdaság fejlesztésére, amire 5 millió dinárt különítettek el, 0 dinárt költöttek. Pero Horvacki, alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén elkülönített összeghez valóban nem kellett hozzányúlni, ám a mezőgazdaság fejlesztését szolgáló alap működik, folyamatosak a pályázatok, és eddig a hiteltérítésből származó összegből sikerült a termelőket kifizetni.

Januártól szeptemberig a városi költségvetésből megközelítőleg 2 milliárd 519 millió dinárt költöttek el a rendelkezésre álló 4 milliárd 238 millió dinárból.

Az ülés alatt több alkalommal is módosították a napirendet. Levették napirendről a Palics-Ludas Közvállalat 2011-es működési tervét, majd pedig a délutáni szünet után a vízművek közvállalat adósságának fedezéséről szóló határozat meghozatalával bővítették ki azt. A napirendi pontok között változás történt, mindkét esetben nagy felháborodást váltott ki, az ellenzéki képviselők felszólalása szerint ezzel a képviselő-testület megsértette az ügyrendi szabályzatot.

A tegnapi ülésen módosították 13 közvállalat működési tervét. A módosítás alapja a közvállalatban dolgozók fizetésének, illetve a jubiláris juttatások, valamint az ösztöndíjak összegének emelése. A VMSZ képviselői több felszólalásban is arra igyekeztek rámutatni, hogy fel kellene mérni, valóban indokolt-e a fizetésemelés, hiszen véleményük szerint ez a lépés morális problémákat is felvet, hiszen vannak, akik magánvállalatban csupán 13–15 ezer dináros fizetést kapnak. Igor Međanski, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője ezekre a felszólalásokra reagálva elmondta, hogy egy évben több alkalommal is sor kerül a fizetések módosítására, így ez nem rendkívüli jelenség. A képviselők többsége végül megszavazta a közvállalatokban dolgozók fizetésének emelését.

A képviselő-testület több rendezési tervet is megszavazott. Többek között a Központ I. részletes rendezési tervének módosítását, ami a Szabadegyetem mellett levő betonkonstrukció helyzetének rendezését öleli fel. A VMSZ felszólalásából kiderült, hogy mindenképpen le kellene bontani az évek óta csúf látványt nyújtó betonkonstrukciót, ám nem biztos, hogy közérdekekre hivatkozóan a kisajátítás a legjobb megoldás. Elkészült a Kisbajmokban található, a Zombori út mellett levő terület rendezési terve is, amelyben parcellákat vontak össze, ugyanakkor egyes részen kisebb parcellákat alakítottak ki. Saša Vučinić rámutatott, folynak a tárgyalások, ugyanis ezen a területen a Calzedonia nevű vállalat egy több ezer négyzetméter területű üzemet szeretne létrehozni, ahol 1000 személyt foglalkoztatnának.

A Szabadkai Rádió, valamint a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat, illetve a Városrendezési Igazgatóság igazgatóbizottságának elnökét, illetve tagjait felmentette, majd új tagokat nevezett ki helyettük a képviselő-testület. Az Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában felmentették az iskolaszék tagjait, illetve újakat neveztek ki, ugyanakkor a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában többségi szavazatnak köszönhetően elvetették a változtatást.

Az Európai Szabadkáért koalícióban levő G17 Pluszból, illetve a Szerbiai Egyesült Régiókból kilépett Neven Višnjić, Branislav Kapor, Radomir Tošić és Marin Vidaković, ők önálló bizottságot alkotnak, most a képviselő-testületben az Európai Szabadkáért Képviselőcsoport néven. Ugyanakkor kilépett a G 17 Pluszos képviselő Kornelija Evetović Cvijanović és Branko Francišković is, a Vajdasági Bunjevác Párt képviselője.

Az ülést tegnap hat óra után pár perccel a vkt elnöke, Slavko Parać szakította meg, miután több próbálkozást követően sem működött a szavazatot számláló és regisztráló gép. A Lifka Sándor Art Mozi igazgatónőjének kinevezéséről így ezúttal sem sikerült szavaznia a testületnek.


Magyar Szó - online - közéleti napilap

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 261 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások