Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.140.185.170 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 11 » A munkásforradalom kezdete - Tiltakoznak a kommunális szférában dolgozók
8:28 AM
A munkásforradalom kezdete - Tiltakoznak a kommunális szférában dolgozók
Ismét előkerültek a fütyülők (fotó: Beta)
Ismét előkerültek a fütyülők (fotó: Beta)


A kommunális szférában dolgozók szakszervezeteinek képviselői tegnap kérvényt nyújtottak át Oliver Dulić környezetvédelmi miniszternek a kommunális tevékenységekről szóló törvény visszavonására vonatkozóan. Mintegy ezerötszáz dolgozó tett tegnap tüntető sétát Belgrád központjában.

Milan Simić, a Függetlenség ágazati szakszervezet elnöke a szerb kormány épülete előtt elmondta, hogy a szakszervezetek küldöttsége tárgyalt a miniszterrel, azonban nem sikerült közös nevezőre jutniuk, így a tárgyalásokat a jövő hét végén folytatják majd. Simić kijelentette, a sztrájk radikalizálódhat, amennyiben a parlament nem vonja vissza a kommunális tevékenységekről, valamint a köz- és magán-együttműködésről szóló törvényjavaslatokat.
Milan Grujić, a kommunális tevékenységekben dolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke közölte, hogy a szakszervezetek ezekkel a törvényekkel immár négy éve foglalkoznak, a kormány pedig „egy éjszaka alatt” hozza meg őket.


– A javasolt törvények egyike sem jutott el a szociális-gazdasági tanácsig. Megtévesztettek minket, és nem kezeltek bennünket partnerként – mondta Grujić, hangsúlyozva, hogy a tegnapi tüntetés „csendes figyelmeztetés” volt, amit a kotrógépek utcákon való megjelenése követhet. A szakszervezetek képviselői a tüntetés elején azt üzenték a kormánynak, nem hagyják, hogy eladják Szerbia vizeit.


– Már mindent eladtak, s most a vizeinkkel is megpróbálják ezt tenni, viszont mi nem hagyjuk ezt – mondták az egybegyűltek, hangsúlyozva, hogy a tüntetés „a munkásforradalom kezdete, hiszen egyedül a munkások képesek változásokat hozni abban az országban, melynek ipara összeomlott”. A szakszervezetek állításai szerint a „szerb kormány megígérte a hazai, illetve a külföldi magántőke befektetőinek, hogy hatalmas profitot biztosít számukra azon természeti erőforrások és természetes javak kihasználásából, melyek stratégiai fontosságúak a szerb lakosok számára”. A szakszervezetek továbbá referendumot követelnek arra vonatkozóan, hogy a polgárok foglaljanak álláspontot „a nemzeti érdekekre nézve fontos kérdésekben”.
A tüntetésre azért került sor, mert az említett törvényjavaslatok kidolgozásakor figyelmen kívül hagyták a szakma, valamint a kommunális közvállalatok képviselőinek véleményét, áll a koordinációs bizottság közleményében.

Magyar Szó - online - közéleti napilap

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 285 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások