Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 44.221.46.132 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » December » 02
Szerbiában 3 százalékkal nőtt a GDP az első félévben az egy évvel korábbihoz képest, a másodikban azonban lassulni fog az ütem – derül ki a pénzügyminisztérium pénteken közzétett előrejelzéséből.
A tárca arra számít, hogy az év egészében 2 százalékot fog kitenni a növekedés. A harmadik és a negyedik negyedévben gyengült a gazdasági aktivitás, elsősorban a feldolgozóiparban és a kereskedelemben volt érezhető a lanyhulás.
Az euróövezet pénzügyi válsága, a bel- és külföldi kereslet csökkenése miatt visszaesett a gazdaság teljesítménye, és ennek hatása érezhető lesz még 2012-ben – olvasható a pénzügyi tárca pénteki közleményében.
Szerbia nyár végén kötött újabb egymilliárd eurós, 18 hónapra szóló készenléti hitelmegállapodást a N ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 219 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Dec-02

Angela Merkel német kancellár úgy véli, Szerbia ebben a pillanatban nem tesz eleget azoknak a feltételeknek, amelyek az EU tagjelölti státus elnyeréséhez szükségesek, s arra szólította fel a szerbiai kormányt, hogy változtasson irányvonalán.
"Ebben a pillanatban Szerbia nem tesz eleget az EU csatlakozási folyamat követelményeinek”, fogalmazott Merkel a német kormánynak a december 9-ei EU csúcs előtt kiadott közelményében.
A német kancellár a közelmúltban zajlott észak-koszovói összetűzéseket elfogadhatatlannak nevezte, s emlékezetetett arra, hogy a "szomszédokkal való együttműködés”, akárcsak a jószomszédi viszony ugyancsak az EU bővítés egyik feltétele.
"A jószomszédi kapcsolatok és a regionális együttműködés, a koppenhágai kritériumok szerint, az EU bővítési politikájának szerves része. Hos ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 213 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Dec-02

A Magyar Nemzeti Tanács által elfogadott Vajdasági magyar kulturális stratégia meg szeretné erősíteni a néptáncmozgalmat ezért mentori műhelyeket alakítanak Szabadkán, Topolyán, Újvidéken, Nagybecskereken, Nagykikindán és Pancsován. A hat város magyar művelődési központjaiban kétéves képzéseket szerveznek, amely a művelődési egyesületek számára megkönnyítené a néptánc oktatását, koreográfiák betanítását. Ezért a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatala közérdekű felhívással fordul a művelődési egyesületek felé, amelyben arra kéri őket, hogy folyó év december 10–ig jelezzék, ha művelődési egyesületükben van olyan személy, tag, aki vállalva ezt a kétéves képzést, tudását az őt delegáló művelődési egyesület tagságának adj ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 253 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Dec-02

Látogatásuk célja a Szerbiában jelentős méreteket öltő emberkereskedelmi tevékenységek kivizsgálása. A nyomozóiroda munkatársai néhány napja meglátogatták a Vöröskereszt szabadkai központját, valamint részt vettek a Vajdasági Képviselőház ülésén is. Az Ohio–államból érkező küldöttség látogatást tesz Újvidéken, Belgrádban és Novi Pazarban is. "Az emberkereskedelemnek évente 700 ezer ember esik áldozatul, ezért is fontos, hogy tapasztalatcsere útján közelebb kerüljünk ezen bűnözőcsoportok kézre kerítéséhez." – nyilatkozta a küldöttség szóvivője.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 261 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Dec-02

Magyarország nem lát okot arra, hogy az észak-koszovói helyzet miatt ellenezze Szerbia EU-tagjelöltségét - közölte Martonyi János csütörtökön Brüsszelben.

A magyar külügyek irányítója az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozása után újságíróknak elmondta: az észak-koszovói feszült helyzet ugyan aggasztó, de Magyarország megítélése szerint ez még nem ok az Európai Bizottság azon javaslatának az elutasítására, hogy adják meg Szerbiának az EU-tagjelölti státust.

A magyar miniszter ugyanakkor emlékeztetett: a szerb parlament a jövő hétfőn szavaz a rehabilitációs törvényről, és a szerb EU-tagjelöltség magyar támogatása ennek a törvénynek a megszavazásától függ, addig a tagjelöltség magyar támogatása feltételes. A rehabilitációs törvény orvosolná a korábban elfogadott kárpótlási törvény hibáját, a törvényben ugyanis lényegé ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 253 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Dec-02

Sürgős egyeztetésre van szükség a szerb állami vezetés és a koszovói szerbek között, mert minden széthúzás sokba kerülhet a szerbeknek, s meg kell állapodni a békefenntartókkal (KFOR) is - jelentette ki Ivica Dacic kormányfő helyettes és belügyminiszter Belgrádban.              

"Koszovóban eléggé súlyos és összetett a helyzet" - mondta a szerb politikus, hozzátéve: "nem érti azokat, akik ezzel nincsenek tisztában".

A szerb belügyminiszter egyetért azzal, hogy a koszovói problémákat békés úton kell megoldani, "de ehhez szükség van a KFOR-ral való megegyezésre is, ami az úttorlaszok eltávolítását eredményezné".

Dacic emlékeztetett arra, hogy Szerbiának biztonsági értelemben nincs ráhatása Koszovóra és ebből a szempontból nem ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 212 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Dec-02

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

«  December 2011  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Hírforrások