Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.221.112.220 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » December » 2 » Merkel: Szerbia nem tesz eleget a feltételeknek!
6:23 PM
Merkel: Szerbia nem tesz eleget a feltételeknek!
Angela Merkel német kancellár úgy véli, Szerbia ebben a pillanatban nem tesz eleget azoknak a feltételeknek, amelyek az EU tagjelölti státus elnyeréséhez szükségesek, s arra szólította fel a szerbiai kormányt, hogy változtasson irányvonalán.
"Ebben a pillanatban Szerbia nem tesz eleget az EU csatlakozási folyamat követelményeinek”, fogalmazott Merkel a német kormánynak a december 9-ei EU csúcs előtt kiadott közelményében.
A német kancellár a közelmúltban zajlott észak-koszovói összetűzéseket elfogadhatatlannak nevezte, s emlékezetetett arra, hogy a "szomszédokkal való együttműködés”, akárcsak a jószomszédi viszony ugyancsak az EU bővítés egyik feltétele.
"A jószomszédi kapcsolatok és a regionális együttműködés, a koppenhágai kritériumok szerint, az EU bővítési politikájának szerves része. Hosszútávon szemlélve, mi nem csak Szerbiát, de Koszovót is az Európai Unióba szeretnénk vezetni, s meg akarjuk tartani az EU működésének képességét is. Éppen ezért Szerbia útja az EU-ba csakis a Koszovóval való kapcsolatai normalizálásán keresztül vezethet”, szögezte le Merkel.
A német kancellár emlékeztetett arra, hogy az EU, s hasonlóképpen a német kormány is, időben megfogalmazták elvárásaikat és a konkrét lépéseket.
"Nagyon sajnálom, hogy Szerbia mindezidáig nem tett eleget ezeknek az elvárásoknak, s ezzel együtt nem tett eleget a tagjelölti státus megszerzéséhez szükséges feltételeknek”, mondta Angela Merkel, aki rámutatott arra is, hogy "Szerbia az elmúlt napokban hozzájárult annak a légkörnek a kialakulásához, amelyben az Észak-Koszovóban, a KFOR kötelékeiben szolgálatot teljesítő német katonákat megtámadták és megsebesítették”.
"Mondom, ez nem elfogadható!”, szögezte le Angela Merkel.
A német sajtó emlékeztet arra, hogy a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkön már hetek óta tartanak a villongások a koszovói szerbek és a KFOR erői között, hétfőn pedig rálőttek és megsebesítettek két német katonát.
Szerbia továbbra is abban reménykedik, hogy az unió december 9-ei csúcsértekezletén megkapja a tagjelölti státust. (Tanjug, Deutsche Welle/Reuters, VajdaságMA)
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 217 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

«  December 2011  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Hírforrások