Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 52.14.218.79 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » December » 1 » Megalakult a VMSZ belgrádi helyi szervezete –Helyszíni tudósítás
6:25 PM
Megalakult a VMSZ belgrádi helyi szervezete –Helyszíni tudósítás
Hétfőn még tizenöten, szerda reggelre tizennyolcan, a délutáni alakuló közgyűlésre pedig már húszan döntöttek úgy, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezetének tagjává válnak. „Ha belenézünk egy képviselőházi ülésbe, megállapíthatjuk, hogy a köztársasági parlament voltaképpen kong az ürességtől – egyedül a VMSZ képviselői azok, akik kitartóan, határozottan kiállnak a közös érdekek védelmében” – indokolta meg a helyi szervezet elnöke a párthoz való csatlakozást.

A szerémségi körzethez tartozik majd a VMSZ belgrádi irodája, s ennek köszönhetően a nyelvi akadályok problémáját is könnyen áthidalták, hiszen nem egy olyan szerémségi helyi szervezet van, ahol az asszimiláció hatására szerb nyelven folynak az ülések. A VMSZ belgrádi tagjai közül mindössze ketten vallják magukat magyarnak, igaz, mint mondják, a magyar nyelv elsajátítása annak ellenére, hogy az nem jelenti a párthoz való csatlakozás előfeltételét, már intenzíven folyik.

Lehet, hogy sokaknak szemet szúr majd az, hogy a nemzetiségi hovatartozásunk ellenére éppen ehhez a párthoz csatlakoztunk. Ez azért van így, mert észrevettük, hogy a VMSZ-nél nem sajnálják a fáradságot, s mindig a végsőkig elmennek az álláspontok védelme érdekében – közölte Nebojša Marjanović, a helyi szervezet szerdán megválasztott új elnöke.

Mint mondta, nem a vajdasági gondokkal, kérdésekkel, hanem a helyi, belgrádi problémákkal foglalkoznak majd a párt statútumába foglalt alapelvekkel összhangban.

A multikulturalizmus olyan vívmány, mely az alapját képezi az Európai Uniónak, annak a közösségnek, melyhez mindannyian csatlakozni kívánunk, lehetőleg minél korábban – közölte Marjanović.

Hozzátette, a helyi szervezet valamennyi tagja korábban jelentős szerepet vállalt civil szervezetek munkájában, a VMSZ-hez pedig a magyarországi partnerekkel közösen folytatott projektumoknak köszönhetően kezdtek el közeledni.

Marjanovic kifejtette: lévén, hogy a helyi szervezet tagságának legnagyobb részét szerb nemzetiségűek képezik, nem kívánnak élni az úgynevezett természetes parlamenti küszöb lehetőségeivel. A tagság számának növelésével kapcsolatos tervekről szólva elmondta, szándékukban áll megszólítani a Belgrádban élő mintegy kétezer magyart is.

Sohasem voltam tagja korábban egyik pártnak sem, de figyelemmel kísértem mi történik a hazai politikai színtéren. Nem gondolkodtam azon, hogy csatlakozzam bármely párthoz is, ebben a pártban azonban úgy érzem, meg tudom valósítani önmagamat, megfelelőképp tudom képviselni a polgári jogokat – mondta el lapunknak csatlakozási motivációiról Slobodan Popović, aki a szervezet elnökségi tagjának teendőit látja el tegnaptól.

Olyanok is vannak, akik egyszerűen a magyarsághoz való kötődésük megerősítése céljából léptek be a VMSZ-be Belgrádban. Pandurov Petar nemrég szerezte meg a kettős állampolgárságot, Belgrádban él, idegenforgalmi menedzserként dolgozik, és a VMSZ belgrádi szervezetének megalakulását mindenekelőtt a kapcsolatteremtés, a magyarság érdekeinek itteni képviselete miatt tartja fontosnak.

A belgrádi helyi szervezet megalakítása egy tizenhét éves álom megvalósulását jelenti – mondta el lapunknak Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

Nem azért döntöttünk a szervezet megnyitása mellett, mert azt hinnénk, hogy ez a néhány tíz vagy száz szavazat matematikai értelemben fontosnak számítana a választásokon, hanem mert szeretnénk, ha nemzeti és minden más hovatartozásra való tekintet nélkül csatlakozhatna hozzánk mindenki, aki elfogadja a párt programcéljait. Természetesnek tartom, hogy egy olyan párt, mely szinte a kezdetektől belgrádi parlamenti képviselettel rendelkezik, rendelkezzen belgrádi helyi szervezettel is. Az elmúlt hónapokban sokan kerestek bennünket fel azzal a kérdéssel, hogy szimpatikus számukra a VMSZ politizálása, s annak ellenére, hogy szerb nemzetiségűek, csatlakozhatnának-e hozzánk – számolt be az előzményekről Pásztor.

Reményét fejezte ki, hogy az alakuló ülést követően a belgrádi magyarság is közelíteni fog a VMSZ-hez. Ugyanakkor hozzátette, nem céljuk a tagosítás, a szervezet tömegessé tétele, hiszen nem reális elképzelés, hogy belgrádi szinten meghatározó politikai erővé váljanak.

A belgrádi újságírókat az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón leginkább a párt leendő koalíciós viszonyai érdekelték, az ezzel kapcsolatos véleménynyilvánítást azonban egyelőre még túl korainak tartotta a szervezet elnöke.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 260 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

«  December 2011  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Hírforrások