Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.222.117.109 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » December » 1 » Jövőre gabonabehozatalra szorulhatunk
6:23 PM
Jövőre gabonabehozatalra szorulhatunk
Megközelítőleg 200 milliméterrel kevesebb csapadék hullott az idén, mint amekkora a tavalyi átlag volt, és amennyiben rövid időn belül nem lesz eső, a vártnál kevesebb búza fog teremni jövőre – nyilatkozta a Magyar Szónak Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség mezőgazdasági kérdésekkel megbízott parlamenti képviselője. Szavai szerint a problémához járul az is, hogy idén – a 2011/12-es termelési évben – még kevesebb búzát vetettek a termelők, mint az előző évben.

– Már tavaly felhívtuk a közvélemény figyelmét arra, hogy az 500 ezer hektár körüli terület, amely be volt vetve búzával, nagyon kevés, az idén pedig mindössze 400 ezer hektárnyi területet vetettek be gabonával, ami viszont rendkívül kevés. Ha továbbra is ilyen marad az időjárás, akkor az állam jövőre gabonabehozatalra szorulhat – vetette fel a VMSZ parlamenti képviselője.

Mint megjegyezte, bár a problémával egyes gazdasági elemzők már foglalkoztak, a szerb kormány és a mezőgazdasági minisztérium még nem nyilatkozott, valamint a Szerbiai Képviselőház mezőgazdasági bizottsága sem tárgyalt a témáról, holott az államnak mindenképpen reagálnia kellene a problémára.


– Nem elég, hogy a földművesek ki vannak szolgáltatva az időjárásnak, még az is bizonytalan, hogy lesz-e egyáltalán föld alapú támogatás a következő évre. Nem csoda, hogy évről évre kevesebb gabonát vetünk el, amikor egyszerűen nem éri meg ezzel foglalkozni. Sőt, a nagy szövetkezetek egyre kevesebb gabonát termelnek, és a búza nagy hányadát a kistermelők vetik, méghozzá a vetésforgó miatt – mondta Fremond.


Az aszály mellet számolni kell még a faggyal is, és amennyiben emiatt sok helyütt ki sem kell a búza, előfordulhat, hogy ki kell majd szántani azt.


– A jelek szerint ínséges évre számíthatunk. Biztos vagyok abban, hogy a tartalékokhoz kell majd nyúlni, de azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy behozatalra szorulunk majd – hangsúlyozta a VMSZ parlamenti képviselője.
Leszögezte, az előállt helyzetet öntözéssel lehetett volna némileg korrigálni, azonban amellett, hogy a vízmennyiség jelentősen megcsappant, az is gondot jelent, hogy a szerbiai öntözőrendszer nincs olyan mértékben fejlesztve, mint azt a 70-es, 80-as években eltervezték.


– Az utóbbi években az öntözőrendszereket alig bővítették, korszerűsítették, a két évvel ezelőtti árvíz- és belvízproblémánál is tapasztalhattuk, hogy az árkok és a levezető csatornák nagyon rossz állapotban voltak. Fejleszteni kellene az öntözőrendszert, azonban ezt az ország egyedül nem tudja véghezvinni, és ezért nagy szükségünk lenne az uniós pénzre, de talán a Világbankéra is – vélekedett Fremond.


Mint megjegyezte, bár a mezőgazdasági minisztérium az ősszel bejelentette, hogy ezentúl komolyan fog foglalkozni az öntözőrendszerek fejlesztésével, nem hinné, hogy azt partner nélkül meg is tudná tenni.
A mezőgazdasági szakemberek adatai szerint a világon átlagosan a termőföld több mint hat százalékát öntözik, míg Szerbiában csupán a termőföld 1 százalékát. A szerbiai öntözőrendszerek mintegy 180 ezer hektár területet fednek le, de csupán 30 ezer hektárnyi területet öntöznek.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 291 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

«  December 2011  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Hírforrások