Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 54.164.198.240 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » December » 1 » Itt a Transparency korrupciós listája
6:51 PM
Itt a Transparency korrupciós listája
A vizsgált 183 ország közül Szerbia a 86. , Magyarország az 54. , Új-Zéland a legtisztább, Szomália és Észak-Korea a legátláthatatlanabb. A szervezet idén 183 országot állított rangsorba, ezeknek kétharmada kapott a tízből ötösnél alacsonyabb osztályzatot.

A korrupció továbbra is mélyen gyengíti a világ túl sok országát, egyes kormányok nem képesek megvédeni polgáraikat a korrupciótól, legyen szó közpénzek elsikkasztásáról, kenőpénzekről vagy titokban tartott döntések elfogadásáról - véli a Transparency International (TI). A berlini székhelyű nemzetközi civil szervezet csütörtökön tette közzé a korrupciós helyzetről szóló éves jelentését, amelyben hangsúlyozza, hogy az idei évet jellemző - sokszor a korrupció és a nehéz gazdasági helyzet által szított, az egész világra kiterjedő - tüntetések világosan mutatják, hogy a polgárok szerint vezetőik és a közintézmények tevékenysége nem eléggé átlátható és nem eléggé felelős.

"Idén láttunk utalást a korrupcióra a tüntetők transzparensein, úgy a gazdag, mint a szegény országokban. Legyen szó az adósságválságtól sújtott Európáról, vagy az új politikai korszakba lépő arab világról, a vezetőknek meg kell érteniük, hogy hatékonyabb kormányzást követelnek" - jelentette ki Huguette Labelle, a Transparency International elnöke.

Transparency International

A Transparency International által kidolgozott Korrupció Érzékelési Index (CPI) a korrupció közhivatalnokok és politikusok körében érzékelt mértéke alapján rangsorolja az országokat, értéke 0 (teljes egészében korrupt) és 10 (nagyon átlátható) között mozoghat. A szervezet idén 183 országot állított rangsorba, s ezeknek kétharmada kapott ötösnél alacsonyabb osztályzatot. A listát Új-Zéland (9,5 pont), Dánia és Finnország (9,4), valamint Svédország (9,3) és Szingapúr (9,2) vezeti, míg a legkorruptabbaknak kijáró utolsó helyen 1 ponttal Szomália és Észak-Korea szégyenkezhet. Magyarország 4,6 ponttal az 54. helyen áll, Kuvaittal együtt.

A Transparency International szerint a korrupció erősíti Európa adósságválságát. Az eurózóna gazdasági nehézségei részben azzal állnak összefüggésben, hogy a hatóságok nem képesek leküzdeni a válság fő okai közé sorolható korrupciót és az adózás alóli kibúvást - mutatott rá a szervezet, kiemelve Olaszország és Görögország rossz helyezését.

Olaszország a 69. helyre került Ghanával, Macedóniával és Samoával együtt 3,9 ponttal. Görögország 3,4 ponttal a 80. helyen áll, csakúgy mint Kolumbia, Salvador, Marokkó, Peru és Thaiföld. Franciaország (7,0 pont) és Németország (8,0 pont), amely két országtól sokan remélik az euróövezet problémáinak megoldását, a 25., illetve a 14. helyre került a listán. Az Egyesült Államok 7,1 ponttal éppen megelőzi Franciaországot, a 24. helyre került. A nagyhatalmak közül Kína a 75. helyen futott be Romániával együtt 3,6 ponttal. Oroszország viszont 2,4 ponttal a 143. helyen áll, Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Mauritániával, Nigériával, Togóval, Ugandával, a Comore-szigetekkel és Kelet-Timorral egy társaságban. Ezzel együtt Oroszországban javult a korrupciós helyzet a tavalyihoz képest, s ugyanez igaz Franciaországra, Lengyelországra, Kubára, Iránra és az Egyesült Arab Emírségekre is. Az arab világ országainak többsége négyesnél rosszabb értéket kapott, és erős visszaesést könyvelhetett el. Így például Tunézia a tavalyi 59. helyről a 73-ra esett, Egyiptom a 98-ról a 112-re, Jemen és Líbia a tavalyi 146. helyezettből a 164-re, illetve 168-ra csúszott le, míg Szíria két helyet rontva a 129. helyen futott be.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 105 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

«  December 2011  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Hírforrások