Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.217.182.45 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » December » 8 » Németország, úgy tűnik, nem áll el szigorú álláspontjától, a többi uniós ország viszont kedvezőbb hangnemben nyilatkozik Szerbia tagjelöltsé
12:10 PM
Németország, úgy tűnik, nem áll el szigorú álláspontjától, a többi uniós ország viszont kedvezőbb hangnemben nyilatkozik Szerbia tagjelöltsé
Szerdán, két nappal az Európai Tanács ülése előtt Berlinben ismét olyan kijelentések hangzottak el, hogy korai lenne odaítélni Szerbiának az Európai Unió tagjelölti státusát. Ezzel ellentétben más uniós illetékesek szerdán is megállapították, hogy Szerbia megérdemli az Európai Tanács kedvező döntését. Szerb politikai körökben elhangzott a megállapítás, hogy a tagjelölti státus elnyerése Borko Stefanovićon és az általa vezetett egyeztetésen múlik.

Német kormányközeli forrásokból olyan megfogalmazások szivárogtak ki, hogy Németország továbbra sem tudja támogatni Szerbia tagjelöltségét. Németország időben ismertette Szerbiával, hogy melyek a tagjelöltség feltételei – hangzott el Berlinben.

Ezzel ellentétben német gazdasági körök tudatták, hogy az Európai Tanács pozitív döntését tartanák kedvezőnek. Ha Szerbia pénteken mégsem válik tagjelöltté, a német gazdaság ezt csupán úgy kezeli, mint a döntés elhalasztását, és nem mint egy végleg elveszett célt – közölte Rainer Lindner, a német gazdaság keleti bizottságának igazgatója, mondván, hogy a következő két napban minden lehetséges módon megpróbálnak lobbizni Szerbia érdekében, hiszen a német vállalkozók továbbra is szeretnének Szerbiában beruházni.

Ezzel párhuzamban Szerbiában folytatódik a helyzetállás értékelése és a találgatás. Rasim Ljajić munkaügyi és szociálpolitikai miniszter úgy véli, hogy a tagjelölti státus elnyerése a koszovói hatóságok regionális együttműködési fórumokon való részvételének péntekig történő megoldásától függ.

A szóban forgó feltételhez az EU eddig a csatlakozási tárgyalások megkezdését kötötte, most azonban a tagjelöltség egyik feltételévé minősítették át – fejtegette Ljajić a B92 TV Hoću da znam (Tudni akarom) című műsorában. A miniszter értékelése szerint van esélyünk a tagjelöltség elnyerésére, de csak akkor, ha Borko Stefanovićnak, a Belgrád és Prishtina közötti tárgyalásokban részt vevő csoport vezetőjének, ebben a két napban sikerül megegyeznie Robert Cooper uniós közvetítővel. Ha sikerül megnevezni a megoldást, amely összhangban áll állami érdekeinkkel és az 1244-es határozattal, akkor pénteken kedvező híreket várhatunk Brüsszelből – szögezte le Ljajić.

Slavica Đukić-Dejanović, a Szerbiai Képviselőház elnöke közölte: akárhogyan is döntenek az EU állam-, illetve kormányfői, Szerbia akkor is folytatja európai útját.

– Szerbiának jár a tagjelölti státus. Nem hiszem, hogy nem fogják figyelembe venni országunk eddigi igyekezetét. Akármi is történik, soha sem térünk le az európai útról. Az uniós tagság az ország érdeke. Maga a tagjelöltség és az erre vonatkozó döntés nem befolyásolhatja különösebben kulcsfontosságú döntéseinket, mert megvan az út, amit elterveztünk. Semmi sem befolyásolhatja azoknak az aktivitásoknak a végrehajtását, amelyeket a következő évekre terveztünk el. A szerbiai illetékesek az utolsó pillanatig arra törekszenek, hogy pénteken az EU díjazza eddigi igyekezetünket – fogalmazott Đukić-Dejanović.

Nem derült ki ugyan, hogy milyen formában, de Borko Stefanović tegnap is tárgyalt Robert Cooperrel a koszovói hatóságok regionális együttműködési fórumokon való részvételének péntekig történő megoldásáról. Megszakítás nélkül beszélgetünk erről a kérdésről – állítja Stefanović.

– Kedden is beszéltünk erről, ma is, és holnap is fogunk, meg azután, minden egyes nap, míg el nem jön a péntek, illetve azt követően is – nyilatkozta tegnap Stefanović, hozzátéve, hogy eddig nem sikerült közös nevezőre jutni ebben a témában.

„MEGÉRDEMELTÜK A TAGJELÖLTSÉGET”

Vincent Degert, az EU belgrádi küldöttségének vezetője tegnap is megismételte, hogy Szerbia megérdemli a tagjelöltséget.

– A feltétel a Prishtinával megkezdett párbeszéd folytatása volt, ami meg is történt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a döntést a tagjelöltségről akkor kell meghozni, amikor Észak-Koszovóban fokozódott az erőszak és KFOR-katonák sérültek meg. Ez nem teremt kedvező légkört. Remélem, hogy minél előbb megkezdődik a Szerbia és Koszovó közötti átkelőhelyek integrált ellenőrzése és lebontják az összes útbarikádot. Ha ez megtörténik, akkor áttérhetünk Szerbia európai útjának másik következő fontos szakaszára, de ez majd csak a következő kormány idejében válik aktuálissá – részletezte Degert.

Stefano Sannino, az Európai Bizottság bővítési igazgatója szintén úgy véli, hogy Szerbiának pénteken meg kellene kapnia a tagjelöltséget.

Urmas Paet, Észtország külügyminisztere a szerb kollégájával, Vuk Jeremićtyel folytatott beszélgetés során közölte, hogy a végrehajtott reformok és a régión belüli megbékéléshez való hozzájárulás miatt Szerbia megérdemli a tagjelöltséget. A Koszovóval kapcsolatos vitát illetően az a legfontosabb, hogy Belgrád folytassa a megkezdett párbeszédet és végrehajtsa az eddigi megállapodásokat – fűzte hozzá Paet.

Svédország diplomáciai vezetője, Carl Bildt, szintén megállapította, hogy Szerbiának még van esélye a tagjelöltség elnyerésére. Sok még a megoldandó feladat – tette hozzá.

Mikolay Dowgielewicz, a lengyel Külügyminisztérium Európa-ügyi államtitkára elmondta, hogy az EU minden egyes tagállama figyelmesen követi a Belgrád–Prishtina-párbeszéd kimenetelét. Lengyelország, az EU elnöklőjeként, mindent megtesz azért, hogy a tagállamok közös álláspontra jussanak Szerbiával kapcsolatban – tette hozzá Dowgielewicz, mondván, hogy a Miniszterek Tanácsának állásfoglalása jó alapot ad az Európa Tanács eszmecseréjéhez ebben a témában. Elnöklőként Lengyelország az unió bővítését jelölte meg prioritásként, ezért is fontos annyira az ország számára Szerbia tagjelöltsége – hangsúlyozta az államtitkár.

– Hiszem, hogy a bilaterális kérdések megoldásához párbeszéd szükséges. Pozitívan értékeljük a Belgrád és Prishtina közötti tárgyalás első körét. Reméljük, hogy ez a tendencia lesz a jövőben is jellemző – összegezte Dowgielewicz, aki újságírói kérdésre, hogy Koszovó függetlenségének elismerése nélkül Szerbia az EU tagjává válhat-e, közölte, hogy Lengyelország elismerte Koszovó függetlenségét és a bilaterális vitákat párbeszéddel kell megoldani.

A NATO KOSZOVÓRÓL

A NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos, brüsszeli ülésén szerdán szintén téma volt Koszovó és Szerbia. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára az ülés kezdete előtt kedvezőnek nevezte a megállapodást a határátkelőhelyek integrált ellenőrzéséről. Minden lépés hasznos, amely hozzájárul a régión belüli helyzet javításához, valamint az EU-hoz és a NATO-hoz fűződő kapcsolat jobbá tételéhez – véli Rasmussen, hozzátévén, hogy bár az útbarikádok lebontása megkezdődött, még sokat kell tenni Észak-Koszovóban a szabad mozgás biztosításáért.

Rasmussen szerint Szerbiának tagjelölté kellene válnia, mert abban az esetben fokozódna a biztonság a Nyugat-Balkánon. A döntés természetesen az unióé, nem szólhatok bele a dolgok kimenetelébe – fűzte hozzá a NATO főtitkára.

Magyar Szó - online - közéleti napilap

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 434 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

«  December 2011  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Hírforrások