Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.128.94.171 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » December » 8 » Minden negyedik szerbiai polgárnak van autója
8:29 AM
Minden negyedik szerbiai polgárnak van autója
Szerbiában 230 autó jut 1000 lakosra, amivel az európai országok tekintetében a lista legvégén kullog. A szakemberek azonban bíznak abban, hogy a kragujevaci Fiat gyárban a termelés beindulása gyökeresen meg fogja változtatni a helyzetet.
Az EU országaiban 1000 lakosra átlagban 450 személygépkocsi jut, a sort Lichtenstein vezeti, majd követi Luxemburg, Izland és Olaszország. Nevezett országokban egy autóra kevesebb mint két ember jut, míg valamivel „rosszabb” helyzetben vannak a ciprusiak, a máltaiak és az osztrákok. A szerbiai statisztikai intézet adatai szerint nálunk egy autóra több, mint 4 személy jut, amivel a lista legalján vagyunk.
Miloš Petrović, a gékocsibehozatallal foglalkozó cégek tömörülésének elnöke azt mondja, a Fiat szerbiai jelenléte már elkezdte megújítani a gépkocsiparkot, de az államnak is serkentő intézkedéseket kellene foganatosítania.
„Csökkenteni kell a gépkocsihitelnél az önrészt, mert ez jelentős mértékben csökkentette az eladást, egyébként a Punto sokkal kelendőbb lenne. A Fiat nem egész két év alatt 20 ezer autót adott el, amivel máris csökkent a forgalomban lévő autók átlagéletkora. Sajnos, Szerbiában alig 30 ezer gépkocsit adnak el évente, ami a bejegyzett autóknak mindössze két százaléka, holott ennek legalább 10 százaléknak kellene lennie. Ha azt a 200 ezer gépkocsit, amit a Fiat itt gyárt majd Szerbiában, itt is értékesítenék, akkor jelentős mértékben csökkenthetnénk az útjainkon közlekedő autók átlagéletkorát”, mondja Petrović.
Slobodan Spasojević, a Čačak auto cég értékesítési igazgatója azt állítja, hogy a Szerbiával azonos lakosszámmal bíró országokban évente háromszor több autót helyeznek forgalomba, mint nálunk.
„A legalacsonyabbak nálunk a bérek Európában, s ebből adódik, hogy a gépkocsik száma sem nő évek óta. Az adatok azt mutatják, hogy a 7-8 milliós lélekszámmal rendelkező országokban minden évben 100 ezer autóval többet jegyeznek be, mint előző évben. Csehországban és Szlovákiában évente 150 ezerrel több autó van, mint az előző évben, Belgiumban, amelynek 10 millió lakosa van, ez meghaladja az évi 500 ezret. Nálunk ez a szám 30 ezer körül mozog”, mondja Spasojević és hozzáteszi, nyugaton egy négytagú családnak legalább két autója van.
A megoldásra az értékesítőknek több megoldási javaslata is van, az elsők között szerepelnek a kedvezőbb hitelfeltételek, a bejegyzések költségeinek és a különféle illetékek összegének csökkentése.
A gékocsibehozatallal foglalkozó cégek tömörülésében úgy látják, a megoldás a „régit újért” rendszer bevezetésében van. „Ez azt jelentené, hogy az ÁFÁ-t csak a régi és az új autó közötti különbségre fizettetnék meg. Ha valakinek van egy 3000 eurót érő autója és vesz egy 10 ezer euró értékűt, akkor az adót csak a 7000-re fizeti. Ez lehetne az legjobb megoldás”, vélik. (Press,VajdasćgMa)
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 453 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

«  December 2011  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Hírforrások