Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.144.252.140 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Augusztus » 25 » Emberek a hűtőkocsiban
9:26 AM
Emberek a hűtőkocsiban
Ismét: szélnek eresztett menekültek – Összehangolt és sikeres akcióval embercsempészeket fogtak Kispiacnál a rendőrök – A felnőtt külföldiek rács mögé, a kiskorúak az utcára kerültek

Már kedden érkezett egy olyan, nem hivatalos információ, hogy hétfőn este embercsempészeket fogtak a rendőrök Kispiacon a volt Joker fatelep környékén, és a hűtőkocsiban mintegy ötven, olyan afgán állampolgárt találtak, akik az Európai Unióba szerettek volna eljutni. A Magyar Szó kérésére szerdán megfogalmazott hivatalos információban a Nagykikindai Rendőri Igazgatóság szóvivője közölte, hogy a rendőrök elfogtak négy szerbiai állampolgárt, a tiszaszentmiklósi Dušan P.-t (1985), a szabadkai Petar V.-t (1984), a bajmoki Radiša K.-t (1989) és a padéi Dragomir N.-t (1993), akik augusztus 22-én megfelelő fizetség ellenében megszervezték 52 külföldi állampolgár átszállítását Magyarországra. A török, pakisztáni, afgán és indiai állampolgárok között 22 kiskorú is volt.

A gyanúsítottak két járművel, egy hamis szabadkai rendszámtáblás hűtőkocsival és egy kombival vitték őket a határ felé. A négy személy ellen bűnvádi eljárás indult a szabadkai ügyészségen tiltott határátlépés és embercsempészet megalapozott gyanúja miatt. A Szabadkai Alapbíróság vizsgálóbírója 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte őket.

Azt már Csikós László, a magyarkanizsai polgármester katasztrófavédelemmel megbízott tanácsosa mondta el, hogy a magyarkanizsai rendőrállomás közlekedési osztályának dolgozói, valamint a zentai rendőrállomás dolgozói rutinellenőrzés közben hétfőn este, 21.20-kor egy (aznap reggel elkötött) hűtőkocsi rakterében különös szállítmány találtak. Az unióba tartó külföldi állampolgárok a magyarkanizsai rendőrállomás udvarán töltötték a hétfő éjszakát, majd egy részük ellen intézkedést foganatosított a Zentai Szabálysértési Bíróság kihelyezett magyarkanizsai osztálya.

Mint kiderült, az embercsempészek azzal az ígérettel gyűjtötték össze a térségben a külföldi állampolgárokat, hogy átjuttatják őket a szerb–magyar határon, hogy onnan tovább folytathassák útjukat végcéljuk felé, a Brit-szigetekre, Hollandiába, Belgiumba. A csoportot azonban figyelték és kísérték mind a hazai, mind a magyarországi bűnüldöző szervek. Az összehangolt és sikeres akciónak köszönhetően azonban még a határ innenső oldalán lebuktak.

Az embercsempészek bűncselekmény gyanúja miatt rács mögé kerültek, akárcsak szabálysértés gyanújával a nagykorú, határsértésre készülő külföldiek – a kiskorúakkal szemben viszont nem indult eljárás. Ők az utcára kerültek.

Csikós László szerint ez a probléma államilag, hatóságilag egyáltalán nincs megoldva. Az önkormányzat katasztrófavédelmi alapjából ők ellátták élelemmel, ásványvízzel a szerencsétleneket, de ennél többet nem tehettek.

Nemcsak az embercsempészek kegyetlenek, akik az áldozataikat megfosztják minden értéküktől, okmányuktól, és gyakran kiteszik őket az autóúton vagy a Tisza mentén azzal a hazugsággal, hogy már Magyarországon vannak. Sok esetben kegyetlenek a menekültügyi és menedékjogi előírások is, de még kegyetlenebb a tehetetlenség, ami kénytelen eltűrni, hogy a környezetet és a nyelvet nem ismerő, kifosztott és magukra hagyott tizenévesek kóboroljanak körülöttünk kétségbeesetten. Mert aligha lehet valaki kétségbeesettebb, mint az a kiskorú fiú, akit a könyörgése ellenére sem zárnak be nagykorú bátyjával együtt, hanem inkább szélnek eresztik a számára idegen világba. forrás:Magyar Szó


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 264 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

«  Augusztus 2011  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Hírforrások