Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.222.35.77 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Augusztus » 30 » Egyre kevesebb üzemanyagot vásárolnak Szerbiában
10:56 PM
Egyre kevesebb üzemanyagot vásárolnak Szerbiában
A töltőállomásokon mintegy 20 százalékkal csökkent a forgalom a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Egy átlagban 40 literes üzemanyagtartály megtöltéséhez jelenleg 5 ezer dinárra van szükség, ami az átlagpolgár számára hatalmas kiadás. Két évvel ezelőtt 1300 dinárért 20 liter gázolajat lehetett vásárolni a töltőállomásokon, jelenleg ugyanezért az összegért jó, ha 10 litert sikerül belecsorgatni az üzemanyagtartályba. Egyre kevesebben tankolnak teli tartályt, mondják az újvidéki kutakon.

2009-ben egy-egy autós átlagosan 20 liter üzemanyagot vásárolt. Ma ez az átlag 16 literre csökkent. A MOL csoport szerbiai leányvállalatának 33 szerbiai töltőállomásán ugyan az év első hat hónapjában enyhén növekedett a forgalom, de ezt csak a kuncsaftok növekvő számának tulajdonítja Takács Zoltán, az Intermol igazgatója:
- Igen erősen változik a vevői magatartás. Sokkal gyakrabban járnak az emberek és sokkal kisebb mennyiséget töltenek egyszerre. Kapcsolatban állunk a piaci résztvevőkkel és érzékeljük ezt a visszaesést. Úgy gondoljuk, hogy az emberek észrevették, hogy az árak nem mindig tükrözik a minőséget és elkezdtek a minőség felé fordulni és mi ezen tudtunk nyerni.

A Szerbiai Töltőállomások Szövetsége szerint az államvezetés rossz energetika politikát folytat és túl nagyok az üzemanyagfajtákra kivetett jövedéki adók, mondja Miroslav Velicki, a szövetség igazgatóbizottságának elnöke:
- Az államnak csökkentenie kellene az üzemanyagok jövedéki adóját és a vámot, mert így az átlagfizetésekhez mérten Szerbiában a legdrágább az üzemanyag. De erősen kétlem, hogy erre sor kerülhet, mert az egyre gyöngébben teljesítő gazdaságból származó bevételeket az állam így próbálja pótolni a költségvetésben.

A csökkenés csak a lakosságra vetítve 30-40 százalékos, vagyis az összfogyasztás 20 százalékos csökkenését tekintve még nagyobb. Szakemberek szerint tovább folytatódhat a tendencia, mert míg a kőolaj világpiaci ára csökken, addig nálunk hónapok óta csak felfelé kerekítették az üzemanyag árakat. A nagybeszerzők és fuvarozók pedig saját töltőállomásokat létesítenek és így nagykereskedelmi áron jutnak üzemanyaghoz.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 252 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

«  Augusztus 2011  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Hírforrások