Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.134.118.95 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Augusztus » 29 » Egy napra megnyílt
9:23 AM
Egy napra megnyílt
Királyhalmánál az országhatárig már elkészült a bekötőút, a határátkelőhelyről rendelkező egyezmény viszont késik.

Tegnap, a falunapon ünnepélyes keretek között egy napra megnyitották az Ásotthalom–Királyhalom határátkelőhelyet. Királyhalmán egész napos rendezvény várta a szamárversenyre látogatókat, mely immár huszonkilenc éve a falu legjelentősebb eseménye.

A határátkelőhely megnyitása a horgosi átkelőhelyre zúduló nagy forgalom mellett azért is szükséges, mert a térségben élők rokoni, gazdasági, kulturális kapcsolatokat ápolnak a határ túloldalán élőkkel. A két település csupán nyolc kilométerre van egymástól. Ezzel a nyitással emellett Szabadka Szegedhez tizenhárom kilométeres közelségbe kerül a mostani ötvenhez képest.

A határátkelőhely ideiglenes megnyitásán és az aszfaltút átadásán Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezetének elnöke nagyszámú érdeklődő előtt elmondta, a beruházás európai uniós alapokból valósult meg, amelyekhez 2009-ben a szabadkai és az ásotthalmi önkormányzat közösen pályázott. Mint megjegyezte, többek között a VMSZ lobbizásának köszönhetően a határátkelő megépítése bekerült mindkét állam prioritásai közé. A beruházás összértéke 1 millió 600 ezer euró. Az európai uniós pénzek mellett a szabadkai és az ásotthalmi önkormányzat is különít el pénzt a határátkelő építésére. A szerb–magyar projekt három részből áll: az összekötő út megépítése után kerékpárutat építenek mind a magyar, mind a szerb oldalon, végül a közös határátkelő megvalósítása következik. A szerb oldalon már megépült a határra vezető 1,6 kilométernyi út, a magyar oldalon azonban most van folyamatban a mintegy másfél kilométeres út megépítése. A munkálatokat várhatóan októberben fejezik be.

– A mai útmegnyitó az első lépése a 2009-es célkitűzésünknek, miszerint Ásotthalom és Királyhalom között határátkelőhely nyíljon meg. A következő lépés a határátkelőhely részletes szabályozási tervének kidolgozása, majd a területén lévő épületek tervdokumentációjának elkészítése, végül annak megépítése lesz – jelentette be Maglai Jenő, aki bár nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a határátkelőhely végleges megnyitását illetőleg, mégis megjegyezte, reményei szerint 2012 végére vagy esetleg 2013 elejére a határátkelő meg fog épülni.

Mint azt lapunknak megjegyezte, a határátkelőhely nemzetközi lesz, vagyis 24 órán át lesz nyitva és bárki használhatja majd. A határátkelőhelyet csupán személyforgalomra vehetik majd igénybe az utazók. Pék János, a királyhalmi helyi közösség elnöke is reményeit fejezte ki, hogy egy év múlva megnyílik a határátkelő. Ugyanakkor a királyhalmi mellett a közeljövőben a gyálai és a bajmoki határátkelőhely is 24 órás nemzetközi határátkelőhely státuszt fog kapni.

– A tavalyi megnyitókor csak ábrándoztunk, hogy valamikor itt egy határátkelőhely lesz, idén pedig már itt is van az aszfalt. Reméljük, jövőre már meg is fog nyílni a határ – mondta a helyi közösség elnöke.

Petró Ferenc, Ásotthalom polgármestere is üdvözölte az egybegyűlteket, szavai szerint az elmúlt 10 évben nagy lépést tettek meg a többi település polgármestereivel, hogy eljuthassanak idáig.

– Ennek ellenére még mindig nincs vége a harcnak, hiszen a határátkelőhely megnyitásáról szóló két ország közti egyezményt még nem írták alá. Reméljük – az új ígéretet pénteken tették Budapesten –, szeptemberben aláírják az egyezményt. A két település így eggyé válhat majd, hiszen a szálak, a jövőnk és a múltunk összeköt bennünket – bizakodott a polgármester.

Mint megjegyezte a határátkelőhely megnyitásáról szóló bilaterális egyezmény aláírása már évek óta húzódik, a nemzetgazdasági minisztérium viszont ígéretet tett, hogy 2013-ra meg fog nyílni a határátkelőhely. Szavai szerint a határátkelőhely nemcsak érzelmi, hanem gazdasági szempontból is fontos, ugyanis a szerbiai mezőgazdaság Királyhalmán rendkívül jól működik, amelyhez viszont hűtőházak lennének szükségesek, amiket viszont Mórahalom tudna biztosítani.

A királyhalmi ideiglenes határátkelő vasárnap délelőtt tíztől este kilencig volt nyitva.(forrás:Magyar Szó)
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 292 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

«  Augusztus 2011  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Hírforrások